Pages

Monday, July 11, 2011

main masak.masak : kek batik :)

bismillahirahmanirahim. :)




jom buat kek batik! erm dah pun duduk rumah ni asyik cakap pasal makan je la. mana tak nya, makan sedap-sedap je hari-hari kan? jadi jangan terkejut kemunculan selepas cuti. haha.



hari tu, saja ajak bonda tercinta buat kek batik. lama jugak ibu tak buat, tak tau la an. saya di perak mereka di rumah.dan juga atas permintaan kak izi yang comel.. haha *bodek.
rupa nya senang je nak buat. boleh cakap senang giler lah.sebab ibu ada.  selalu adik yang buat dan ibu. saya hanya 'tonton dan makan' .. jadi, atas kebiasaan buat, tiada sukatan di ambil. hanya campak-campak semata-mata.  kalau nak resepi. minta maaf minta ampun. saya tak tau.
                  " ibu.. resepi mana? nak tengok.. "
                  " g lah bukak buku dalam almari tu, tapi rasa dah hilang."
                  " huh??  "

ayooo,, .hmm rugilah. tapi tak pee.. kita google je... haha.

cuma nak bagi tau, kalau lah ada nak buat kek hari jadi ke. suprise konon nye, macam berbaloi pulak buat kek batik je. sebab kos agak murah la kan. senang. tak payah bakar, kukus ke.. masuk je dalam peti sejukk.. jadilah macam kek aiskrem baskin robbins tuu.. haha tak pun ala-ala kek kat secret resepi. freshh. tapi... suggestion jeee.. pelik pulak kan, tak pernah di buat orang.. haha

mari-mari.. apa yang perlu ada..


telur


serbuk koko

susu pekat

      .

serbuk milo

biskut merry


gula



jadi mula-mula.. kena masuk kan semua bahan-bahan tadi dalam kuali. jangan buka api dulu, masuk kan saja. sebab nanti taku gula hangus, ye la kot kan. hee



 lepas tu. main kacau-kacau, api jangan lah terlalu besar, nanti hangit, pahit kang tak sedap..try lah rasa. kalau suka susu lebih, tambah lah, kalau suka pahit-pahit coklat tambah lah serbuk koko sikit.pastu letak air sikit..


rasa-rasa coklat tu dah masak masuk lah biskut nyee dah dipatah dua, pastu ratakan biskut-biskut tu dengan coklat. 




rasa-rasa dah rata, biskut dah empuk, masuk lah dalam bekas apa-apa. lepas tu, mampat kan. biar mampat, nanti cantik. guma lah apa-apa yang termampu.. sudik ke senduk ke sudu ke. kalau tak pun. ambillah plastik tekan-tekan.. hahah.  




lepas tu, kalau nak rasa sedap lagi.. tabur la kacang. actually buleh je masuk kacang masa tengah masak tadi, lagi sedap kot.. tabur..taburr kacanggg.. yummy.. :D




siap! masuk kan dalam peti sejukk.. sampai lah dia sejuk. sampai dia  beku. makan keras-keras sejuk sejuk  macam makan aiskrem. haha


                   siapp!    










nakkk? 


buat sendiri laa.. :D



note: ibu saya hebat! :) 

pelik, knapa nama dia kek batik erk? knp kek tak kueh? knp batik, tak .. haha 

3 comments:

  1. asal rupe kek batik ko pelik bangat,,hahah

    ReplyDelete
  2. have to agree with shahin hahahah,, but I bet it tastes good kan

    ReplyDelete
  3. haha. alaa..sebab coklat die cair. hahaha tastes? awesome good. mcam makan coklat. haha :D

    ReplyDelete